Popularne potrawy kuchni polskiej

Budująca społeczność Budogram poznań dekoracyjne tapety

Kuchnia Polska jest przede wszystkim sycąca. Bardzo sycąca. A do tego aromatyczna, bo pachnie majerankiem, zielem angielskim i świeżym koperkiem. Mamy mnóstwo wspaniałych potraw, którymi możemy się pochwalić. Jakie to są? Barszcz – mamy ich kilka rodzajów.

Barszcz czerwony czysty przygotowujemy na wigilię i podajemy w towarzystwie uszek. Przygotowujemy go na zakwasie ze świeżych buraków, czosnku oraz czerstwego chleba. Barszcz ukraiński to już feria smaków i zapachów. Włoszczyzna, buraki, kapusta i fasolka – wszystko to tworzy wyjątkowy smak. Śledzie to też jedno z bardziej znanych potraw polskich.

Przygotowywane są na kilka sposobów – podajemy je w śmietanie lub z sałatką jarzynową, co nie wiedzieć czemu nazywane jest śledziem po japońsku. Pierogi to już klasyka. Z serem, mięsem, kapustą, owocami. Ile pomysłów, tyle rodzajów pierogów. Cienkie ciasto i sycący farsz – oto sekret pierogów idealnych.

Polska słynie także z wyśmienitych wędlin oraz kiełbas. W wielu miasteczkach oraz wioskach przygotowuje się je samodzielnie. Wcześniej peklowane mięso wędzi się kilka godzin a następnie parzy w gorącej wodzie. Powstałe wędliny nie mają grama chemii, a obcokrajowcy się nimi wręcz zajadają. Kuchnia polska doceniana jest na całym świecie i nie ma się do dziwić – mamy bardzo bogatą tradycję kulinarną.

.